Soms komen er in de praktijk mensen met jeukklachten. Er zijn verschillende vormen van jeuk te onderscheiden. Een variant die je soms wel eens tegenkomt is er een waarbij je vooral in de nacht zeer sterke jeuk voelt in vooral je bovenarmen. Ongeacht hoeveel je ook krabt het lijkt allemaal weinig te helpen.

Na wat gespeur op internet bleken de symptomen het best overeen te stemmen met wat wel brachioradiale pruritus wordt genoemd. Deze jeuk lijkt geen werkelijke duidelijke oorzaak te hebben. Er is ook niets zichtbaars op de huid. De jeuk kan gedempt worden door er iets kouds op te leggen (bijvoorbeeld een zakje ingevroren erwten). Soms kan deze jeuk verergeren als de zon overdag meer schijnt.

Deze hardnekkige klachten verdwenen nadat er enkele Omega sessies waren verricht, waarbij ook het huiswerk gedisciplineerd gedaan moest worden. Natuurlijk zijn er geen garanties dat het bij iedereen werkt of dat het ook blijft werken maar vooralsnog zijn de klachten al maanden niet meer teruggekeerd.

In een ander geval kon getest worden dat er sprake was negatieve beïnvloeding door de anticonceptiepil. Na één omega-sessie en het stoppen met de pil verdween de jeuk eveneens. Voor sommigen kan het te overwegen zijn om bij wijze van test een tijd te stoppen met de anticonceptiepil (of misschien over te stappen op een ander merk) om te zien of de jeuk hierdoor ook verdwijnt of dat er ook meer voor nodig is. Het 'even stoppen' met de anticonceptiepil is vanzelfsprekend niet iets dat je zomaar doet.

Ter afsluiting is het interessant om te weten dat pas in 2009 ontdekt is dat er verschillende zenuwbanen zijn voor jeuk en voor pijn. Tot 2009 werd vaak gedacht dat jeuk een milde vorm van pijn was, die dan ook gebruik zou maken van de pijnzenuwbanen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn: jeuk heeft zo volledig haar eigen systeem (zie Jeuk).

Illustratie afkomstig van Joseph Banis, MD