Weinig scholen zijn er vrij van: periodes waarin er hoofdluis wordt geconstateerd en er allerlei controles en maatregelen moeten worden genomen. Jassen die in zogenaamde luizenzakken moeten worden gestopt met thuis veel gewas en vooral veel gekam met de luizenkam.

In een lezersbijdrage uit het tijdschrift 'Gezond Nu' vond ik een mogelijk waardevolle tip om eens uit te proberen. De heer of mevrouw A.G.A. uit Valkenswaard schreef daar in het november 2008 nummer het volgende:

"Bij hoofdluis behandel ik mijn kinderen met tea-tree-olie. Tien druppels olie met een beetje shampoo vermengen, goed in het natte haar wrijven en tien minuten laten intrekken. Daarna goed uitspoelen. Zorg wel dat het niet in de ogen komt.

Tea-tree olie doodt de luizen en de neten en met een netenkam kan het uit het haar worden gekamd. Doe dit - als er sprake is van hoofdluis - eenmaal per week."
(p.10)

De Thee-boom heeft niets te maken met de tropische theestruik waaruit zwarte thee wordt gemaakt. Deze Thee-boom waarover we het hier hebben is een puur Australisch verschijnsel (althans 210 van de 215 soorten Melaleuca Alternafolia groeien alleen in Australië).

De Tea-tree essentiële olie doodt veel bacteriën, schimmels en virussen en zou bovendien ook het gif neutraliseren van de nodige insectenbeten. Deze olie dient overigens spaarzaam gebruikt te worden op de huid en dient niet inwendig gebruikt te worden. Ook wordt geadviseerd het niet op de kattenhuid te smeren omdat het giftig zou zijn voor katten.

Als reactie op de tip om tea-tree-olie te gebruiken voor hoofdluis schreef de redactie van 'Gezond Nu' ook nog dat tea-tree olie ook ingezet kan worden ter bestrijding van voetschimmel, puistjes en een kalknagel

Laat het ons weten als je ervaringen hebt met het gebruik van tea-tree olie in het algemeen en in de strijd tegen de hoofdluis in het bijzonder via een mail of een berichtje onderaan deze pagina.

Lees voor meer achtergronden: Anthemis Aromatherapie

Illustratie afkomstig van Kaya de Boxer